Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 12.03.2012
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Cristina Olivia Moldovan
Titlul articolului: “Înfiinţarea facultăţii maghiare de Medicină înseamnă segregarea etnică a bolnavilor”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/infiintarea-facultatii-maghiare-de-medicina-inseamna-segregarea-etnica-a-bolnavilor-97.html#ixzz1oz95V311


Sindicatele din Învăţământ solicită ministrului Educaţiei Cătălin Baba şi consilierului prezidenţial Daniel Funeriu să nu sprijine dorinţa UDMR de înfiinţare a unei facultăţi exclusiv maghiare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi, Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" arată că existenţa activităţilor de predare în limba maghiară este suficientă pentru a asigura multiculturalitatea UMF, fără a se impune înfiinţarea unei noi facultăţi.

 

Pacienţii, selectaţi pe criterii etnice

 

"Ştiut fiind că liderii UDMR pretind şi ca practica clinică a studenţilor să fie făcută tot în limba maghiară, ceea ce presupune selectarea pacienţilor pe criterii entice, această nouă pretenţie nu va avea alt rezultat decât segregarea etnică a bolnavilor din Târgu Mureş, ceea ce este o aberaţie", se arată în scrisoare.

Sindicaliştii atenţionează şi asupra faptului că înfiinţarea facultăţii s-ar face împotriva deciziei Senatului Universităţii, care a respins deja această propunere şi că ar duce la "o structură nefuncţională", care nu va satisface criteriile de calitate ARACIS
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.